För bara ett par hundra år sedan bodde de flesta människor på landsbygden. Med industrialiseringen flyttade folk från landsbygden till städerna där jobben fanns. Urbaniseringen pågår ännu. Av jordens sju miljarder invånare bor mer än hälften i en stad. År 1950 hade New York växt till världens första ”mega-stad”, en stad med fler än 10 miljoner invånare. Nu finns 28 megastäder. Utvecklingsländer står för den största ökningen. Megastäderna ställs inför utmaningen av ökade behov av bostäder, transporter, sjukvård, energitillgång, vattenförsörjning och avfallshantering.

De 10 största städerna

 

  1. Tokyo, Japan – 35,7 miljoner

Tokyo är ohotad som världens största stad. Räknar man med den närliggande orten Yokohama har Tokyo ett invånarantal på 38 miljoner. Sedan Tokugawa-shogunatet år 1603 har staden, som då hette Edo, varit rikets huvudstad. Tokyo är en ultramodern stad och en av världens ekonomiska centrum.

  1. Jakarta, Indonesien – 30,2 miljoner

Jakarta ligger på världens folkrikaste ö Java. Landet har över 300 etniska grupper, vilket märks även i huvudstaden. Jakarta är en färgrik och mångkulturell upplevelse där toppmoderna affärsdistrikt blandas med traditionella kvarter.

  1. Seoul, Sydkorea – 25 miljoner

Hälften av Sydkoreas befolkning bor inom Seouls storstadsområde.  Det är en av världens finansstäder med många internationella företag representerade. Seoul är Asiens näst dyraste stad att leva i (Singapore är dyrast).

  1. Shanghai, Kina – 22,3 miljoner

Shanghai är ett viktigt transportnav med världens största containerhamn. Staden har stått i centrum för inbördes konflikter och kolonisering genom historien. Shanghai har en mångkulturell befolkning med flera religioner representerade. Andelen utländska invånare växer stadigt.

  1. Delhi, Indien – 22,2 miljoner

Med exklusiva förorter och ett modernt tunnelbanenät har Delhi blivit medelklassens stad i Indien. Huvudstaden New Delhi ligger inom pendlingsavstånd med endast 250 000 invånare.  Delhi har stora problem med luftföroreningar. Ibland är smogen så tjock att skolor får hållas stängda.

  1. Mexico City, Mexiko – 20 miljoner

Namnet Mexiko kommer från aztekernas ord för ”människa”, mesjíka. Staden dras med en rad problem som fattigdom, kriminalitet och gatubarn. Luftföroreningarna är ökända. På grund av de höga bergen runt om lägger sig smogen som ett lock över staden. Mexico City drabbas ibland av svåra jordbävningar.

  1. São Paolo, Brasilien- 19,6 miljoner

São Paolo är portugisiska för den Helige Paulus. Staden grundades år 1554 av missionärer. Här i Brasiliens största stad samsas all världens nationaliteter. Portugiser, japaner, italienare, spanjorer, araber, greker, bolivianer, tyskar, kineser och koreaner har periodvis slagit sig ner här. Det är en enorm industristad med stora trafikproblem.

  1. Mumbai, Indien – 19,3 miljoner

Mumbai är ett av världens snabbast växande storstadsområden med inflyttning från landsbygden. Hälften av befolkningen lever i slumområden. Samtidigt är medelinkomsten tre gånger så hög som i resten av Indien. Här har filmindustrin ”Bollywood” sitt säte.

  1. New York, USA – 19 miljoner

New York är en global världsstad med stort inflytande i världen. Staden är världens ledande centrum inom finanser, politik, media, underhållning och mode. FN:s högkvarter ligger här i ”The Big Apple”, staden som aldrig sover.’.

  1. Kairo, Egypten – 16,3 miljoner

Afrikas största stad, vid världens längsta flod Nilen, bredvid de 5000-åriga pyramiderna. Egyptens största näring är turismen. På grund av senare årens politiska oroligheter, olyckor och attentat har antalet besökare minskat. Kairo är en av världens mest förorenade städer.