Jag har alltid gillat att engagera mig för olika projekt i samhället, nu senast ett kommunalt projekt om parker och andra officiella uteplatser i vår stad. Som ett led i det så fick jag ett stipendium att åka till New York och ta del av ett projekt de har på samma tema. Vid hemkomst skulle jag sedan berätta i kommunfullmäktige vad jag fått uppleva och reflektioner från resan.

Projektet i NY

New York Restoration Project (NYRP) är en ideell organisation som drivs av övertygelsen att alla New Yorkers förtjänar ett vackert, högkvalitativt offentligt utrymme inom bekvämt gångavstånd från sina hem. NYRP grundades 1995 av Bette Midler och planterade då träd, renoverade trädgårdar, restaurerade parker och förvandlat öppet utrymme till samhällen i New York Citys fem områden. De hjälper att utveckla utrymmen som saknar adekvat kommunalt stöd, som förstärker stadens åldrande infrastruktur och skapar en hälsosammare miljö för de som bor i de mest tätbefolkade och minst gröna områdena.

Naturen är en grundläggande rättighet för varje New Yorker. NYRP-partners med lokala samhällen, offentliga myndigheter och den privata sektorn förvärvar, skapar och underhåller offentliga utrymmen. Deras fortsatta partnerskap med samhällen främjar starka sociala band och kollektiva åtgärder.

Resan till New York- projektet

Försummade parker

Ursprungligen så handlade det om att de ville städa upp försummade parker, men nu har NYRP utvecklats till ett kollektiv som skyddar och bevarar gemenskaps- och andra gröna utrymmen i New York City. Deras ansträngningar förbättrar inte bara den fysiska miljön, de förbättrar social elasticitet genom att tillhandahålla ett sammanhang som stöder och stärker samhället – särskilt i de områdena med minst grönt och högst behov.

År 1995 upplevde New York City en revolution som skulle förändra sitt landskap, till det bättre. Många av dess gator, stadsdelar och parker som var täckta av skräp efter år av försummelse städades upp. Bette Midler tog med vänner och familj och de städade upp och rensade sopor från Fort Tryon Park och Fort Washington Park i Upper Manhattan.

Ett år senare tog NYRP också uppgiften att noggrant rensa ut och städa upp Sherman Creek Park och omvandla en olaglig dumpningsplats längs Harlemfloden till den vackra fem hektar stora Swindler Cove. Samma år i Highbridge Park, efter nästan 30 år av försummelse och missbruk, upptäckte NYRP-personal och frivilliga – i samarbete med New York City Department of Parks & Recreation – mer än fyra mil av vägar som hade begravts under sopor och skräp. Idag fortsätter NYRP sin miljörestaurering, design och utveckling, samt ett daglig underhåll av båda parkerna.

Gemensamma trädgårdar

1999 inleddes starten på en ny era för NYRP och deras tro på att rena, gröna grannskap är grundläggande för vår livskvalitet och att varje samhälle i New York City förtjänar en oas av naturlig skönhet.

När Rudolph Giuliani, borgmästare i New York City vid den tiden, tillkännagav planer på att sälja 114 samhällsträdgårdar till utvecklare för att rädda stadens budgetbrist, samlade NYRP snabbt ihop pengarna som behövdes för att rädda dessa dyrbara tomter från förstörelse. Samarbetet med förvaltningen av offentligt land, och andra likasinnade ideer, gjorde att dessa gemenskapskatter skulle förbli offentliga trädgårdar i evighet. En investering som sedan dess har förändrats ansiktet av staden. Idag äger och förvaltar NYRP 52 gemenskapsträdgårdar i de fem distrikten och arbetar varje dag för att främja den återuppbyggda hälsan hos de grannskap som dessa trädgårdar tjänar.

NYRP:s mest välskötta grönområden är mer än bara platser, de är hyper-lokala källor till färsk mat och gröna oaser av natur som lugnar stadsspänningar och bubblar av aktivitet. Det gör att gemenskap skapas mellan grannar.. I april 2007 presenterade New York City-borgmästare Michael R. Bloomberg, en omfattande vision för att stärka stadens stadsmiljö och göra New York till en modell för vårt århundrade genom att skapa en mer hållbar stad före år 2030.

Långa dagar

Långa dagar

Allting jag fick uppleva under dagarna, alla studiebsök och föreläsningar, det gjorde mig helt slut. Det var dessutom min första gång i USA så jag var lite försiktig, därför vistades jag inte ute på kvällarna utan jag såg alltid till att äta middag innan mörkrets inbrott eller så köpte jag med mig mat till hotellrummet. Det känns inte som om jag missade så väldigt mycket eftersom jag fick uppleva så mycket under dagarna. Däremot så kommer jag nästa gång jag åker, förhoppningsvis inte ensam, att prova fler restauranger kvällstid.

Jag måste dock erkänna att den takeaway-mat jag köpte med mig om kvällarna var helt fantastisk och jag provade olika saker från olika länder varje kväll. Förutom det då, ja jag spenderade några kvällar i pianobaren på hotellet eller så hängde jag bara på rummet och spelade på sidor som spelo, pokerstarscasino eller onlinespel beroende på vilket humör jag var. Annars var det även mycket bra på tv. Jag kommer utan tvekan att åka tillbaka till New York som turist en dag. Då kommer jag både att njuta de gröna parkerna och maten kvällstid.