NYHETER

Bästa Färdmedlen i Storstäder

Postat av on jun 27, 2019 in Slim | Kommentarer inaktiverade för Bästa Färdmedlen i Storstäder

Bästa Färdmedlen i Storstäder

Hur vi reser och vilka färdmedel vi använder är ett aktuellt ämne som leder till mycket diskussion. Vi vill förstås ta oss fram på ett miljövänligt sätt. Kanske vill vi komma fram snabbt. Kanske vill vi ta vår tid och njuta av resan. Ofta vill vi inte betala allt för mycket för transporten. På landsbygden har vi ofta inte så många alternativ, men större städer är fulla av valmöjligheter. Det är inte bara bussar, spårvagnar, cyklar och bilar som rör sig runt i städerna. Det senaste året har det blivit populärt att ta sig fram med elscooter. Företag som Lime och Voi låter dig använda deras scootrar för en avgift. Men vilka är egentligen de bästa färdmedlen i metropoler? Det korta svaret är att det beror på staden och vad du som konsument prioriterar. Nedan finns några exempel på storstäder på tre olika kontinenter.

Stockholm och Amsterdam

Stockholm är en stad där det är trevligt att både gå och cykla. Det finns mycket att se och staden är inte för stor för att i alla fall delvis utforskas till fots. För större avstånd fungerar tunnelbanan bra. Många inbitna stockholmare väljer att aldrig skaffa körkort eftersom deras liv i Sveriges huvudstad inte kräver det . Även Amsterdam är en storstad där många cyklar och går. Turister får se upp när de korsar cykelvägar där farten ibland kan vara mycket hög. Amsterdam har dessutom spårvagnar som låter dig se denna vackra europeiska stad medan du färdas mot ditt mål.

Tokyo

I Tokyo är det extremt viktigt att transport och många andra aspekter fungerar väl eftersom det är världens mest folktäta stad. Tåg och tunnelbana har därför många avgångar och förseningar är relativt ovanliga. Det är inte många som kör bil i Tokyos innerstad. Liksom i många andra storstäder hade gatorna blivit allt för trafikerade och eftersom kollektivtrafik fungerar bra behövs det helt enkelt inte. De bilar man ser köra runt på Tokyos gator är ofta taxibilar.

Los Angeles

Los Angeles är en metropol som är vida känd för att vara en bilstad. Tåg och bussar är enligt en del “angelinos” för hemlösa och låginkomsttagare och om du väljer att använda dessa kan du komma att få en del förfärade blickar. Några av problemen med kollektivtrafiken i Los Angeles är stadens enorma yta och den ineffektiva planeringen av denna. Det går för det mesta inte att smidigt ta sig dit du vill med buss eller tåg. Detta skapar förstås en rad problem. Eftermiddagstrafiken i Los Angeles är en mardröm. Miljontals dollar används för att bredda motorvägarna. Enligt CBS News är Los Angeles den stad i USA med mest smog. Trots dess nackdelar kan det vara bra att undersöka vilka möjligheter det finns att ta sig fram med buss och tåg i Los Angeles. Kanske har du tur nog att kunna ta dig från punkt A till punkt B relativt enkelt. Om det verkar allt för komplicerat är tjänster som Uber och Lyft relativt prisvärda i staden. Väljer du att köra bil kan du förstås välja ett mer miljövänligt alternativ som en Toyota Prius eller kanske en Tesla som både är mycket populär i och kommer från Kalifornien.

Världens största städer

Postat av on apr 24, 2019 in Slim | Kommentarer inaktiverade för Världens största städer

Världens största städer

För bara ett par hundra år sedan bodde de flesta människor på landsbygden. Med industrialiseringen flyttade folk från landsbygden till städerna där jobben fanns. Urbaniseringen pågår ännu. Av jordens sju miljarder invånare bor mer än hälften i en stad. År 1950 hade New York växt till världens första ”mega-stad”, en stad med fler än 10 miljoner invånare. Nu finns 28 megastäder. Utvecklingsländer står för den största ökningen. Megastäderna ställs inför utmaningen av ökade behov av bostäder, transporter, sjukvård, energitillgång, vattenförsörjning och avfallshantering.

De 10 största städerna

 

  1. Tokyo, Japan – 35,7 miljoner

Tokyo är ohotad som världens största stad. Räknar man med den närliggande orten Yokohama har Tokyo ett invånarantal på 38 miljoner. Sedan Tokugawa-shogunatet år 1603 har staden, som då hette Edo, varit rikets huvudstad. Tokyo är en ultramodern stad och en av världens ekonomiska centrum.

  1. Jakarta, Indonesien – 30,2 miljoner

Jakarta ligger på världens folkrikaste ö Java. Landet har över 300 etniska grupper, vilket märks även i huvudstaden. Jakarta är en färgrik och mångkulturell upplevelse där toppmoderna affärsdistrikt blandas med traditionella kvarter.

  1. Seoul, Sydkorea – 25 miljoner

Hälften av Sydkoreas befolkning bor inom Seouls storstadsområde.  Det är en av världens finansstäder med många internationella företag representerade. Seoul är Asiens näst dyraste stad att leva i (Singapore är dyrast).

  1. Shanghai, Kina – 22,3 miljoner

Shanghai är ett viktigt transportnav med världens största containerhamn. Staden har stått i centrum för inbördes konflikter och kolonisering genom historien. Shanghai har en mångkulturell befolkning med flera religioner representerade. Andelen utländska invånare växer stadigt.

  1. Delhi, Indien – 22,2 miljoner

Med exklusiva förorter och ett modernt tunnelbanenät har Delhi blivit medelklassens stad i Indien. Huvudstaden New Delhi ligger inom pendlingsavstånd med endast 250 000 invånare.  Delhi har stora problem med luftföroreningar. Ibland är smogen så tjock att skolor får hållas stängda.

  1. Mexico City, Mexiko – 20 miljoner

Namnet Mexiko kommer från aztekernas ord för ”människa”, mesjíka. Staden dras med en rad problem som fattigdom, kriminalitet och gatubarn. Luftföroreningarna är ökända. På grund av de höga bergen runt om lägger sig smogen som ett lock över staden. Mexico City drabbas ibland av svåra jordbävningar.

  1. São Paolo, Brasilien- 19,6 miljoner

São Paolo är portugisiska för den Helige Paulus. Staden grundades år 1554 av missionärer. Här i Brasiliens största stad samsas all världens nationaliteter. Portugiser, japaner, italienare, spanjorer, araber, greker, bolivianer, tyskar, kineser och koreaner har periodvis slagit sig ner här. Det är en enorm industristad med stora trafikproblem.

  1. Mumbai, Indien – 19,3 miljoner

Mumbai är ett av världens snabbast växande storstadsområden med inflyttning från landsbygden. Hälften av befolkningen lever i slumområden. Samtidigt är medelinkomsten tre gånger så hög som i resten av Indien. Här har filmindustrin ”Bollywood” sitt säte.

  1. New York, USA – 19 miljoner

New York är en global världsstad med stort inflytande i världen. Staden är världens ledande centrum inom finanser, politik, media, underhållning och mode. FN:s högkvarter ligger här i ”The Big Apple”, staden som aldrig sover.’.

  1. Kairo, Egypten – 16,3 miljoner

Afrikas största stad, vid världens längsta flod Nilen, bredvid de 5000-åriga pyramiderna. Egyptens största näring är turismen. På grund av senare årens politiska oroligheter, olyckor och attentat har antalet besökare minskat. Kairo är en av världens mest förorenade städer.

Storstädernas problem

Postat av on feb 19, 2019 in Slim | Kommentarer inaktiverade för Storstädernas problem

Storstädernas problem

Att bo i en stor stad innebär flera risker, man orsakas av skadedjur, man bor trångt, man utsätts dagligen för en massa miljöfarliga avgaser och liknande. (mer…)

Framtidens städer

Postat av on jul 15, 2018 in Slim | Kommentarer inaktiverade för Framtidens städer

Framtidens städer

Idag talas det mer om mer om vad som är framtidens städer. Det kan vara svårt att förstå att vi behöver se oss om mer efter att vi ska kunna få nära till naturen även inne i städerna. (mer…)

Banksy

Postat av on jun 28, 2018 in Slim | Kommentarer inaktiverade för Banksy

Banksy

går nästan inte att prata om urban kultur och gatukonst utan att någon gång nämna konstnären Banksy. Detta brittiska fenomen har gjort sig ett respekterat namn på den internationella konstscenen, och trots att han håller sin identitet hemlig har hans verk global spridning. Ofta målar Banksy på offentliga platser, hus, murar och trottoarer, men han har också gjort tavlor och verk som sålts på auktion och genererat hundratusentals dollar. (mer…)

Megastäder

Postat av on jun 20, 2018 in Slim | Kommentarer inaktiverade för Megastäder

Megastäder

Trots att det idag känns helt naturligt att bo i en storstad har människor faktiskt inte levt på detta sätt i speciellt många år. (mer…)

Graffiti – det urbana uttrycket

Postat av on jun 4, 2018 in Slim | Kommentarer inaktiverade för Graffiti – det urbana uttrycket

Graffiti – det urbana uttrycket

Idag är graffitin internationell och spridd över hela världen. Vart man än åker och vilka länder man än besöker finns där ofta områden fulla av graffiti i de större städerna. Oavsett vad staten och de styrande tycker om uttryckssättet fortsätter graffiti att vara ungdomarnas röst, ett subkulturellt uttryck som ständigt tar sig nya former. (mer…)

Gatukonst

Postat av on maj 28, 2018 in Slim | Kommentarer inaktiverade för Gatukonst

Gatukonst

När man tänker på en urban miljö dras tankarna nästan automatiskt till olika kända konstnärliga uttryck som präglar just den moderna urbana miljön. (mer…)

Medellín – från våld till innovation

Postat av on maj 15, 2018 in Slim | Kommentarer inaktiverade för Medellín – från våld till innovation

Medellín – från våld till innovation

Colombia och framför allt staden Medellín har haft en turbulent historia och därmed skaffat sig ett inte så smickrande rykte. För blott 25 år sedan klassades staden som världens farligaste stad, där karteller, drogbaroner och våld styrde helt efter eget tycke. (mer…)

Världens grönaste städer

Postat av on maj 10, 2018 in Slim | Kommentarer inaktiverade för Världens grönaste städer

Världens grönaste städer

Många större städer börjar inse vikten av gröna områden och vilken påverkan detta har på invånarna. Att kunna slappna av i parker, slippa höra trafikljudet och kunna promenera, leka eller träna i en fräsch luft blir viktigare för många stadsbor, samtidigt som man vill bo centralt med nära till affärer och underhållning. (mer…)