Colombia och framför allt staden Medellín har haft en turbulent historia och därmed skaffat sig ett inte så smickrande rykte. För blott 25 år sedan klassades staden som världens farligaste stad, där karteller, drogbaroner och våld styrde helt efter eget tycke. Poliser, domare och politiker mördades lika ofta som knarklangarna själva och få personer vågade ifrågasätta ordningen. Idag är Medellín en av Sydamerikas mest turistattraktiva och säkra städer, fullt av nattliv, konst och kultur. 2013 vann staden pris som Världens mest innovativa stad, vilket delades ut av Urban Land Institute. Staden har en av de snabbast växande ekonomierna på kontinenten, och myllrar av entreprenörer och visionärer med urbana projekt som både sätter färg och form på staden. Flera av projekten går hand i hand med en ökad miljömedvetenhet och Medellín kryllar av urbana odlingar. Hur kan en stad som för bara 25 år sedan var helt i Pablo Escobars blodiga händer, idag vara ett av de bästa exemplen på modern tillväxt?

Snabba förändringar

Så sent som 2010 var Medellín skådeplats för ett av de blodigaste drogkrigen i landets historia. Efter ett decennium av eskalerande våld blev denna avslutande batalj slutet på den gamla ordningen och början på något nytt. Invånarna menar ibland att man helt enkelt hade fått nog, att för många bekanta och familjemedlemmar hade dött i onödan och att det var dags att ta tillbaka staden från de kriminella gängen. En till synes liten förändring från lokalpolitikerna gav också stora konsekvenser – en utbyggd och fungerande lokaltrafik. Tunnelbana byggdes, busslinjer infördes, gjordes tillgängligt. De fattigaste kvarteren på Medellíns kullar kopplades samman med den centrala staden genom en linbana, flera rulltrappor och en utomhushiss. Invånarna i den utsatta stadsdelen Comuna 13 kunde med enkla medel flytta, besöka, söka jobb och börja umgås i andra delar av staden, och plötsligt fick man nya perspektiv. Hela Medellín kunde knytas samman och en ny känsla av samhörighet infann sig, blott två år efter det sista drogkriget. En sådan enkel sak som att ta linbanan i tio minuter i stället för att promenera en timme i uppförsbacke gav människorna både mer tid och energi att röra sig i Medellín.

Medellín – från våld till innovation

Lokala initiativ

Förändringen av Medellín har varit helt driven av invånarna tillsammans med lokala politiker. De många knytpunkterna som kollektivtrafiken har skapat har blivit till mötesplatser för människor från olika distrikt. En modig arkitekt byggde till och med en bro mellan två kvarter vilka vanligtvis brukade kriga mot varandra, men efter att ha lärt känna varandra har våldet försvunnit. Många av de ungdomar som valde att studera utomlands under den turbulenta tiden har återkommit till det nya Medellín med idéer och energi för nya projekt. Två sådana vilka hjälpte till att ge staden det stora innovations-priset 2013 var Eco-árbol, en trädliknande struktur vilken fungerar som luftrenare, samt Orquideorama där man odlar orkidéer på tak och väggar i staden. Här finns också en park där man uppmuntras ta av sig skorna och sänka ned fötterna i gräs, grus och jord innan man tar ett fotbad i parkens pool. Samtidigt integrerar många minnesarbetet från de många mördade privatpersonerna i de samhällsnyttiga projekten, som en påminnelse om en historia som aldrig får upprepas. Den radikala förändringen i Medellín visar att stadsplanering och kommunikationer spelar en oerhört stor roll för hur människor uppfattar både sin stad och sina grannar, och att små medel kan få stora effekter.

Snabba förändringar