Det är få konstinriktningar som väcker så mycket tankar och åsikter som gatukonsten gör. Graffitimålningar har i många fall setts som vandalisering utan något större kulturellt värde, men tack vare konstnärer som Banksy har gatukonsten blivit en allt mer accepterad konstform. Flera fastighetsbolag och kommuner har till och med bett vissa gatukonstnärer om att förse deras byggnader med målningar. Just gatukonsten är särskilt fascinerande eftersom den förändras kontinuerligt och nya konstföremål uppkommer i städerna med jämna mellanrum. Det kan handla om allt ifrån storslagna graffitimålningar, miniatyrhus åt små möss och skulpturer som dyker upp på stadens gator. Gatukonsten har även fått ta allt mer utrymme i Stockholms stadskärna, och det finns gott om spännande målningar och konstföremål att upptäcka om man bara vet vad man ska titta efter. I den här artikeln kommer vi att gå igenom några kända konstprojekt som man kan hitta i Stockholm stad.

Kollektivet Livet

Kollektivet Livet är ett konstnärskollektiv som samarbetar med många olika konstnärer runt om i landet. I över tio års tid har de förmedlat kreatörer som sprider konst på Stockholms gator. Ett av deras mer kända verk var en vägg på kungsholmen där konstnären Carolina Falkholt skapade sitt verk ”Fuck the world” som bestod av ett blåfärgat, manligt könsorgan. Denna gatukonst skapade stor medial uppmärksamhet både i Sverie och utomlands, men det målades så småningom över med blå färg. Idag finns det en ny målning på väggen, som man kan hitta på Kronobergsgatan i Stockholm.

Anonymouse

Anonymouse

Många Malmöbor blev förvånade när det plötsligt började dyka upp små miniatyrbebyggelser åt möss lite här och var i staden. Bland annat kunde man se en liten restaurang och ett tivoli i miniatyrformat. De söta skapelserna har också spridit sig till Gustavsberg i Stockholm, där ett litet minicafé och hotell har förts upp för de små mössen. Skaparna bakom de små inrättningarna kallar sig Anonymouse och har valt att förbli anonyma. Om man inte har möjlighet att besöka deras konst i verkligheten så kan man istället följa deras framfart på instagram. Under namnet Anonymouse_mmx publicerar de nämligen bilder på sin gatukonst och var man kan hitta den.

Snösätra

För den som är intresserad av graffiti finns det gott om gatukonst att uppleva i Stockholm. Man kan till exempel besöka Snösätra, som ligger i Rågsved i Stockholm. Där finns ett industriområde som har använts som utomhusgalleri för graffitimålning sedan 2014. Genom åren har många stora gatukonstnärer förgyllt väggarna med vackra målningar och skapelser. Varje år anordnas dessutom en graffitifestival i Snösätra som lockar tusentals besökare. Snösätra har med åren blivit en viktig samlingsplats där konstintresserade vuxna och ungdomar kan samlas och skapa tillsammans. Varje år dyker det upp nya målningar, vilket gör att galleriet ständigt utvecklas. Om man vill lära sig mer om Stockholms gatukonst kan man delta i en gatukonstvandring. Då får man ta del av konst som annars är lätt att missa när man vandrar längst Stockholms gator. På gatukonstvandringarna får man också chansen att ställa frågor till guiderna och lära sig mer om gatukonstens historia och vilken funktion den fyller i dagens samhälle.