Singapore kanske har ett av världens mest spännande urbana klimat, och är en helt unik stad på många sätt. Om man jämför med de närliggande jättarna Kuala Lumpur, Jakarta eller Bangkok blir skillnaden markant, både vad gäller stadens arkitektur och invånarnas beteende. Hela staden präglas av en futuristisk stämning, och Singapore har gjort sig känt just för att planera och tänka långsiktigt. Staden har anrika och spännande rötter som en viktig hamnstad i ett stort nätverk mellan Asien och Europa, men det moderna Singapore har en relativt liten och välutbildad befolkning samt en snabb ekonomisk tillväxt.

Idag är landet ett av de högst rankade både vad gäller ekonomisk styrka, utbildning, och livskvalitet. Ett av de många projekten som möter besökare i staden har blivit en klassisk del av stadens profil: Gardens by the Bay. Denna artificiella trädgård är en nationell ikon, och lockar tusentals besökare dagligen. Det speciella med Gardens by the Bay är att denna trädgård symboliserar just hur framtidens megastäder kan implementera naturen och grönområden i själva stadsbilden. Singapore är ledande i världen på urbana trädgårdar, och många av stadens höghus är toppade och beklädda med växtlighet. Gardens by the Bay ser lika futuristisk ut som den är!

Bay South

Den största av de tre olika trädgårdarna som ligger i det gamla hamnområdet är Bay South, som öppnade upp 2012. Det är denna trädgård, med sin Flower Dome och sina Supertrees som utgör den klassiska bilden av Gardens by the Bay och den enda av de tre trädgårdarna som är nära nog färdigbyggd. Bay South är sitt alldeles egna lilla ekosystem där byggnaderna och växtligheten har designats i harmoni med varandra. Det stora konservatoriet, eller växthuset Flower Dome är världens största glaskonstruktion som inte har bärande pelare, och byggnaden är också konstruerad så att regnvatten samlas upp och används i nedkylningssystemet vilket är sammankopplat med de stora superträden. Superträden är i sig vertikala trädgårdar där man samlar både solenergi och regnvatten för att driva trädgårdarna med ett så litet miljöavtryck som möjligt. Både Flower Dome och Cloud Forest, de stora växthusen, innehåller flera olika tempererade trädgårdar med hundratals växter. I Flower Dome hittar du till och med en olivträdsplantering och ett bistro med mat inspirerad från de olika klimatzonerna.

Bay East och Central

Bay Central är den nyare delen av trädgårdarna som kommer att vara belägen strax norr om Bay South. Denna park är ännu under konstruktion, men huvudattraktionen kommer att vara en tre kilometer lång strandpromenad, med en slående utsikt över Singapores vackra stadsbild. Projektet för tankarna automatiskt till den legendariska sträckan i Shanghai som kallas The Bund, med utsikt över Kinas mest kända samling av skyskrapor. Bay East är den mindre delen av de tre och är än så länge gratis att besöka för Singapores invånare och gäster. Eftersom den ligger tvärs över vattnet från Bay South kan man se de kända byggnaderna; casinot Marina Bay Sands, superträden och det stora pariserhjulet i solnedgången. Kanske är Bay East den mest sceniska parken att besöka för de där vykortsbilderna av Singapore!