Hur vi reser och vilka färdmedel vi använder är ett aktuellt ämne som leder till mycket diskussion. Vi vill förstås ta oss fram på ett miljövänligt sätt. Kanske vill vi komma fram snabbt. Kanske vill vi ta vår tid och njuta av resan. Ofta vill vi inte betala allt för mycket för transporten. På landsbygden har vi ofta inte så många alternativ, men större städer är fulla av valmöjligheter. Det är inte bara bussar, spårvagnar, cyklar och bilar som rör sig runt i städerna. Det senaste året har det blivit populärt att ta sig fram med elscooter. Företag som Lime och Voi låter dig använda deras scootrar för en avgift. Men vilka är egentligen de bästa färdmedlen i metropoler? Det korta svaret är att det beror på staden och vad du som konsument prioriterar. Nedan finns några exempel på storstäder på tre olika kontinenter.

Stockholm och Amsterdam

Stockholm är en stad där det är trevligt att både gå och cykla. Det finns mycket att se och staden är inte för stor för att i alla fall delvis utforskas till fots. För större avstånd fungerar tunnelbanan bra. Många inbitna stockholmare väljer att aldrig skaffa körkort eftersom deras liv i Sveriges huvudstad inte kräver det . Även Amsterdam är en storstad där många cyklar och går. Turister får se upp när de korsar cykelvägar där farten ibland kan vara mycket hög. Amsterdam har dessutom spårvagnar som låter dig se denna vackra europeiska stad medan du färdas mot ditt mål.

Tokyo

I Tokyo är det extremt viktigt att transport och många andra aspekter fungerar väl eftersom det är världens mest folktäta stad. Tåg och tunnelbana har därför många avgångar och förseningar är relativt ovanliga. Det är inte många som kör bil i Tokyos innerstad. Liksom i många andra storstäder hade gatorna blivit allt för trafikerade och eftersom kollektivtrafik fungerar bra behövs det helt enkelt inte. De bilar man ser köra runt på Tokyos gator är ofta taxibilar.

Los Angeles

Los Angeles är en metropol som är vida känd för att vara en bilstad. Tåg och bussar är enligt en del “angelinos” för hemlösa och låginkomsttagare och om du väljer att använda dessa kan du komma att få en del förfärade blickar. Några av problemen med kollektivtrafiken i Los Angeles är stadens enorma yta och den ineffektiva planeringen av denna. Det går för det mesta inte att smidigt ta sig dit du vill med buss eller tåg. Detta skapar förstås en rad problem. Eftermiddagstrafiken i Los Angeles är en mardröm. Miljontals dollar används för att bredda motorvägarna. Enligt CBS News är Los Angeles den stad i USA med mest smog. Trots dess nackdelar kan det vara bra att undersöka vilka möjligheter det finns att ta sig fram med buss och tåg i Los Angeles. Kanske har du tur nog att kunna ta dig från punkt A till punkt B relativt enkelt. Om det verkar allt för komplicerat är tjänster som Uber och Lyft relativt prisvärda i staden. Väljer du att köra bil kan du förstås välja ett mer miljövänligt alternativ som en Toyota Prius eller kanske en Tesla som både är mycket populär i och kommer från Kalifornien.