går nästan inte att prata om urban kultur och gatukonst utan att någon gång nämna konstnären Banksy. Detta brittiska fenomen har gjort sig ett respekterat namn på den internationella konstscenen, och trots att han håller sin identitet hemlig har hans verk global spridning. Ofta målar Banksy på offentliga platser, hus, murar och trottoarer, men han har också gjort tavlor och verk som sålts på auktion och genererat hundratusentals dollar.

 

Banksy

Under hösten 2018 ådrog sig Banksy ny uppmärksamhet då en reproduktion av ett av hans mest kända motiv, Girl With Balloon, såldes på auktionshuset Sothebys i London. Efter att verket klubbats som såld för 1 miljon pund startades en dokumentförstörare som var inbyggd i ramen, och köparen kunde se sitt nyinköpta konstverk förstöras till remsor. Banksys egen kommentar lades ut på Instagram med auktionsfrasen ”Going, going, gone”, och konstexperter världen över debatterar nu huruvida verket är ännu mer värt som pappersremsor än vad det var som en hel tavla. Med andra ord verkar Banksy ha hela konsteliten i sina händer, men vem är egentligen detta mytomspunna under? Vad vill ha han sagt?

Graffitikonstnär från Bristol

Då få människor har direkt kontakt med konstnären, eller har haft chans att intervjua honom, så finns det fortfarande inga klara uppgifter om hans identitet. Vad som är klart är att han växte upp någonstans utanför Bristol och började med gatukonst under graffiti-boomen mot slutet av 80-talet. Efter att hans lätt igenkännliga stencilteknik började synas runt om i Bristol och senare London väcktes ett intresse för konstnären. Hans målningar är ofta satiriska, komiska och paradoxala med tydliga politiska budskap. Efter ett par utställningar på muséer i New York och London exploderade intresset för Banksys konst under 2006 och 2007 när hans målningar plötsligt började säljas för långt över marknadsvärdet. På en kort tid hade Banksy blivit ett kulturfenomen och gatukonsten var inbjuden till kulturens finrum. Kanske var detta något som Banksy både passade på att utnyttja men samtidigt ville vända sig emot, då han slutade sälja reproduktioner av sin konst under många år. Flera av de utställningar som exponerade hans konst under dessa år var inte sanktionerade av konstnären själv, vilka kallade dem ”olagliga”.

Graffitikonstnär från Bristol

Från Oscars-nominering till Palestina

Banksys dokumentärfilm från 2010, Exit Through the Gift Shop, fick enorm publicitet och nominerades till en Oscars för bästa dokumentärfilm. I samband med nomineringen målade Banksy en rad verk runt om i USA, och förklarade att han var positivt överraskad av nomineringen. Trots att han inte vann statyetten hade Banksy nu nått hög status som konstnär, och i brist på canvastavlor att sälja började man istället montera ned hela väggar eller delar av murar för att kunna sälja konsten, som fortsätter att vara mycket eftertraktad. Bland hans mest kända målningar tillhör de han målade på den sju mil långa mur som är byggd på Västbanken i Palestina. Dessa nio målningar har följts upp med ett antal nya stenciler på Gaza-remsan, samt ett konstnärshotell beläget i Betlehem. Banksys politiska engagemang rör inte bara Palestina-konflikten, utan han har även kommenterat flyktingkrisen, Syrien-kriget och under sommaren 2018 målades sex nya verk runt om i Paris vilka kritiserade den franska migrationspolitiken. Idag listas Banksy som en av brittisk kulturs mest betydelsefulla ikoner tillsammans med storheter som Beatles, Shakespeare, Charlie Chaplin och Queen Elizabeth II.