Att bo i New York

Många ser det som en dröm att bo i New York, det är mysiga cafeér, långa gator att gå och strosa efter och ja det är helt enkelt en stad full med saker att göra. Det är mycket människor och ja det är staden som aldrig sover helt enkelt, dessutom ser ju byggnaderna som finns där helt fantastiska ut och man man kan ju tänka sig att New York är den stad där man hittar sin drömlägenhet och sitt drömjobb eller kanske drömutbildning. Att man ska ha sin framtid där med sin familj och helt enkelt få sitt drömliv.

Kostnader i New York

New York är en dyr stad och ett 30 dagars tunnelbanekort kostar ungefär 200 dollar och då kan du åka fritt på alla lokala tunnelbanor och bussar, att hyra en etta kostar ungefär 3000 dollar och då tillkommer 150 dollar i månaden för el. Många väljer därför att dela lägenhet med andra för att hålla kostnaderna så låga som möjligt. Mat kan också vara dyrt beroende vilket område du bor i och ibland är det till och med billigare att köpa färdiga matlådor och värma istället för att köpa mat och laga själv. Sjukvårdskostnader är också dyra i New York så kolla att du har en bra försäkring som täcker om du är där en kortare period, jobbar du så kan ibland arbetsgivaren gå in och betala en premie åt dig men det är inte alla som gör det då det är valfritt att ha en sjukvårdsförsäkring.

Är det en dröm?

Det kan det absolut vara men det är svårt och det är väldigt dyrt att bo i New York. Man får ju inte åka dit och jobba hur som helst utan måste då få ett arbetsvisum från USA som oftast räcker i 3 månader, får det ett vanligt turistvisum som är i 90 dagar får du inte jobba när du är i New York. För att få hyra en lägenhet i New York så måste du ha bevis på att din årsinkomst är 40 till 45 gånger hyran på lägenheten, dessutom så betalar du 3 månadshyror direkt, din första, din sista och en som borg. Dom kollar också upp din bakgrund och kontrollerar din lönespecifikation innan du får hyra en lägenhet.

Är det en dröm?

Är det en dröm?

 

Därför är det bra om du börjar leta lägenhet ungefär 8 veckor innan man vill ha lägenheten, det är också väldigt sällan ett hyreskontrakt skrivs för mindre än 1 år och ibland kan man få skriva ett avtal för 2 år.Det finns flera olika sätt att hitta lägenheter och dom 2 lättaste är Craigslist eller att gå in där det står en uthyres skylt utanför byggnaden, men det är också lättare att råka ut för bedrägeri på dom sätten så det gäller att vara försiktig. Så det är väldigt svårt att bo och jobba här men har man bara fått ett jobb eller kommit in på en skola och fått ett boende så kan det nog bli en dröm att leva i New York.